Winter op Ibiza

De zomer is voorbij. We hebben nog van een geweldige nazomer kunnen genieten, zo ook op Ibiza. Tot zeker half oktober is het eiland aardig bezet door toeristen. Daarna keert de rust snel terug op Ibiza, en begint het winterseizoen. De eilandbewoners hebben hun eiland weer voor terug voor hun zelf :-).

Vanaf september zijn er nog een aantal eindfeesten van veel (grote) clubs en uitgaansgelegenheden op het eiland. De meeste van deze clubs sluiten de deuren voor de winter in de eerste week van oktober. Eind oktober is zo’n beetje alles gesloten en heerst er rust, heerlijke rust. De rust keert terug, en je kan van de andere kant van Ibiza genieten. Er is namelijk nog genoeg te doen.

DE ANDERE KANT VAN IBIZA

Hoewel je natuurlijk het gehele jaar volop van de mooie kanten en natuur kan genieten van het eiland zijn het najaar en de winter hier uitermate geschikt voor, zeker voor de rustzoekers. Het is minder druk. Er is veel gesloten, dus de aandacht gaat automatisch al uit naar andere gelegenheden en bezigheden op het eiland. De natuur is het gehele jaar prachtig. De mooie baaitjes ook, die zien er in dit jaargetijde toch net even anders uit. Geen gekleurde strandbedjes en één en al rust is wat ze nu uitstralen. Ibiza op z’n puurst! Hier kan men intens van genieten. De temperatuur is van oktober tot december nog heerlijk. Zo’n graadje of 20 overdag, dus je kunt nog heerlijk langs het strand lopen, of even zitten aan het strand en genieten van deze mooie baaitjes. Let op; s’avonds wordt het wel frisser en koelt het sneller af, mede door de hoge vochtigheidsgraad voelt het snel kouder aan.

HEERLIJKE RUST OP HET EILAND

Ik kan een wintertripje naar Ibiza van harte aanraden! Heerlijk nog even ontsnappen en even weg van de al lager wordende temperaturen in ons eigen land. Want met een graadje of 20 op Ibiza kan je nog heerlijk in een T-shirtje lopen overdag. Zon-uren zijn er ook nog genoeg. Hoewel het ook wel eens flink kan regenen op Ibiza kan ik je vertellen. In oktober zie je de meeste mensen het eiland verlaten, de meeste beachclubs gaan dicht en je ziet dat men alles voorbereidt voor de afwezigheid gedurende de wintermaanden. Beide Hippiemarkten “Las Dalias” en “Punta Arabi” zijn overigens nog wel gewoon te bezoeken deze maand. Las Dalias is sowieso gedurende de gehele winter op zaterdag geopend. Vanaf half december organiseren ze op Las Dalias ook een kerstmarkt tot begin januari. De vlooienmarkt bij Sant Jordi gaat ook gewoon door in de winter, elke zaterdag kan je hier naar toe. Er zijn overigens wel een aantal beachclubs die het gehele jaar open zijn. In november leer je dan het echte Ibiza in de winterperiode kennen. De straatjes in Ibiza Stad rondom de haven en in Dalt Vila liggen er verlaten bij. Maar ook dit heeft zo zijn charme! Ik kan je vertellen dat het mooie straatjes blijven en toch leuk blijft om er rond te lopen. Al moet ik toegeven dat sommige gedeelten ook armoede uitstralen. Veel hotels zijn in de wintermaanden gesloten, de ramen zijn met witte kalk dicht gemaakt, en de deuren dichtgespijkerd. Hier en daar zijn nog wel wat terrasjes open, dus een drankje in de zon kan wel nog steeds. De stranden zijn leeg. Maar de zee is nog altijd even mooi!

Het eiland verkennen met je auto is natuurlijk ideaal in deze periode. Een auto huren blijft een aanrader. (Ik huur altijd via Sunnycars mijn auto.) Op de mooiste uitkijkpunten sta je nu niet met nog een aantal toeristen om je heen, maar kan je in rust en stilte genieten van de schoonheid die het eiland te bieden heeft. Door de rust op het eiland kom je zelf ook tot rust….
Ook nu kan je nog van mooie zonsondergangen genieten, de leuke landweggetjes, en de wegen door de bergen. Eind januari gaan de amandelbomen bloeien, deze kom je volop tegen, en dat is zo’n mooi gezicht. Ook in maart is het nog heel rustig op Ibiza. Maar het leuke is dat je het eiland dan langzaam ziet ontwaken uit de winterslaap. De lente begint natuurlijk en iedereen begint eind deze maand ook weer aan de voorbereidingen voor het komende zomerseizoen. Men is bezig met onderhoud, pakt de schilderskwast in de hand, en de hotels beginnen ook aan de voorbereidingen voor het toeristenseizoen.

WAT IS ER TE DOEN IN DE WINTER?

Ibiza stad blijft leuk, ook in de winter. Dalt Vila blijft mooi, misschien nog wel mooier in deze rust om heerlijk doorheen te wandelen. Hier zijn de horeca gelegenheden in deze tijd van het jaar wel gesloten. Maar in de straten die er omheen liggen en bijvoorbeeld het Plaza de Parc zijn wel gelegenheden open en is het gezellig zitten. In Santa Eularia is veel dicht en ik weet dat ze deze winter een heel gedeelte hebben afgesloten omdat ze aan het riool gaan werken. Natuurlijk kan je ook Es Vedra bezoeken in de winter, en zoals ik al zei is een eilandtour ook in deze tijd van het jaar geweldig. Dat zelfde geldt voor een bezoekje aan Formentera, ook dat kan je in de wintermaanden doen. De ferryboten gaan dagelijks en het hele jaar door.

EVENEMENTEN EN ACTIVITEITEN

Er worden tal van andere activiteiten georganiseerd in de wintermaanden. Agroturismo Atzaro organiseert bijvoorbeeld de gehele winter door verschillende leuke evenementen. Je kan er heerlijk lunchen of dineren en ze hebben een spa!!:-)
Sluiz is één van de bekendste woonwinkels op Ibiza en is ook open in de winter, en ook hier worden verschillende leuke evenementen georganiseerd. Maar ook zonder evenement is een middagje Sluiz natuurlijk al een feestje! Je kan er behoorlijk wat tijd doorbrengen en heerlijk snuffelen tussen al hun leuke woonitems en geweldige ideeën op doen voor de inrichting van je huis of tuin.

MEER TIPS

Bezoek Casita Verde, dit kan iedere zondag van 14.00-19.00. Casita Verde is een ecologisch centrum wat in het groene hart, een prachtige vallei, van Ibiza ligt. Een leuke aanrader voor de zondag als je eens wat anders wil doen en zien van Ibiza. Je kan er genieten van heerlijke verse sapjes en hapjes. Alles natuurlijk geheel in ecologische stijl. s’Middags tussen 14:00 uur en 16:00 uur wordt er o.a. een vegetarische lunch geserveerd. Verder kan je er zien wat er gedaan kan worden van gerecycleerde materialen zoals flessen, of aluminium blikjes. Er zijn alternatieve woonruimtes zoals een boomhut en een flessenhuis en te zien. Als je La Casita Verde wil bezoeken moet je lid worden van NGO Ibiza Ecolocic wat € 10,00 kost en levenslang geldig is. Of ga eens naar een wijnproeverij, Ibiza heeft immers ook een eigen wijn (Ibizkus). Als je strand en een heerlijke lunch wilt, dan kan je op het strand van Es Cavallet naar La Escollera. En de Cotton Beachclub in Cala Tarida is s’winters ook open.

En…. zie je het ook zitten om eens in de wintermaanden te gaan?
Transavia vliegt tegenwoordig het hele jaar door voor leuke prijzen!! Wanneer je vroeg boekt kan je echt voor leuke prijzen reizen.

VERBLIJF

Veel hotels zijn dicht in de winter, maar er zijn er echt wel een aantal die het gehele jaar geopend zijn. Een kleine greep van de hotels die onder andere open zijn vind je hieronder;

Ibiza Stad:

El Hotel Pacha

Casa Maca

Gran Hotel Montesol

Hostal Parque

Santa Eularia:

Agroturismo Atzaro

San Carlos:

Can Curreu

San Antonio:

Hostal La Torre

Ook in de meivakantie kan je trouwens al heerlijk genieten op Ibiza. Kijk ook voor leuke verblijf adressen op Eliza was here, en voor een totaalpakket incl. Vlucht kan je bij TUI terecht. Je kan nooit te vroeg zijn met boeken, Ibiza is populair!

Toch liever in de zomer naar Ibiza? Blijf mijn site volgen voor vele Ibiza tips en hou mijn instagram en facebook pagina in de gaten. Hierop geef ik steeds weer tips voor leuke uitjes en aanbiedingen en fijne adresjes om te verblijven op het eiland. Of ik laat weten wat er zoal te doen is in bepaalde periodes op het eiland.

Tot snel! Ik ga me alvast voorbereiden op Ibiza 2019 

Uitgelichte Reisorganisaties

Groeprondreizen Sawadee
Scroll naar boven